До мистичния остров "Св. Иван" от Созопол - По пътеките на България

До мистичния остров „Св. Иван“ от Созопол

Остров Св. Иван е най-големият български черноморски остров (0,66 кв. км.) и се намира на близо 1 км. от Созопол. Още от древни времена, остров Св. Иван е бил населен от монаси, изградили там голям манастир. Именно на остров Св. Иван през 2010 г. бяха намерени мощите на св. Йоан Кръстител. За първи път видяхме острова през 2017 г., но тогава бяхме само за 2 часа в Созопол и нямаше как да го посетим. През 2020 г. бяхме в града за 3 дни по приятен повод (меден месец) и решихме непременно да посетим и остров Св. Иван. В тази статия ще опишем как да го посетите и какво ще видите на него.

Остров св. Иван и остров св. Петър от Созопол
Островите Св. Иван и Св. Петър, снимани от созополския бряг.

Как се стига до остров Св. Иван

В Созопол има големи атракционни корабчета, които обикалят в района на Созопол и покрай остров Св. Иван, но не спират на самия остров. За посещение на острова ще трябва да наемете лодка от пристанището и да се уговорите с човека, упрaвляващ лодката. Още първия ден, докато се разхождахме около пристанищетo срещу Рибарското училище, видяхме табели с телефонни номера на хора, предлагащ услугата извозване до остров Св. Иван. На снимката вляво можете да видите лодката, която ни закара до остров Св. Иван – на име „Фрейя“.

Лодка до остров Св. Иван от Созопол

Лодката побира около 10 човека, но ние бяхме само двама. Цената е 50лв. за цялата лодка. Добре е да звъннете от предишния ден, за да се разберете за точен час с човека – 0898 378016. Неговата лодка спира точно срещу ресторант Кирик – вижте тук точното местоположение. На заден фон се вижда и сградата на бившето Рибарско училище, което реално е било Военноморско училище, намиращо се на бившия остров Св. Кирик и Юлита – в момента той е свързан със Созопол с изкуствен вълнолом.

Цялото пътуване и посещение продължава около 2 часа – около 20-25 минути в посока до острова и около 40-60 минути за разглеждане на самия остров Св. Иван. Нашият човек, който ни закара, е служил във военния флот и ни разказа интересни истории от 60-те години на миналия век, когато са прихващали турски подводници 🙂

Корабчето се движи бавно, докато напуска пристанището, плава покрай яхти на стойност БВП-то на някои държави, минава покрай фара на входа на пристанището, след което леко ускорява и се насочва към остров Св. Иван.

Пристанище Созопол

След няколко минути, пред нас се разкри страхотна гледка – в един поглед право пред нас се намираха 3 от българските черноморски острова – Св. Иван вляво, малкият остров св. Петър по средата и Св. Кирик и Юлита вдясно.

Островите Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирик

Вляво от Вас ще видите в далечината Бургас, Поморие, Несебър и други черноморски курорти.

Какво ще видите на остров Св. Иван

Остров Св. Иван разполага с 2 малки пристана – единият се намира в частта точно срещу Созопол (южната част на острова), а другият, където ние акостирахме – в западната част (вляво). От пристаните има обозначени пътеки. Островът не е толкова голям в действителност и няма опасност да се загубите или да пропуснете забележителностите – фарът и останките от манастира. Съвсем близо се намира и друг доста по-малък остров – Св. Петър. И двата острова са дом на над 70 вида птици, а посещението на остров Св. Иван е забранено в периода април – юли поради размножителния период на птиците.

Остров св. Иван и остров св. Петър

От пристана и стълбите над него започва обозначена пътека. Ние тръгнахме по нея и не след дълго видяхме десетина заека около храстите наблизо. Всичките ни опити да ги снимаме бяха неуспешни – доста бързо бягат 😀 След около 5 минути по пътеката ще стигнете до морския фар. Трябва да го заобиколите, така че да Ви остане от дясната част.

Остров св. Иван - фарът

Остров св. Иван - фар

Малко след фара, пътеката свива вдясно в посока Созопол и стига до останките от манастира, който ще видите, че е бил наистина огромен. Запазени са останките на 2 църкви, както и различни помещения – игуменарница, скрипторий, страноприемница, жилищни сгради.

  • Остров св. Иван - манастир Св. Йоан Предтеча

Средновековният манастир „Св. Йоан Предтеча“ е проучван на 2 пъти – през периодите 1985-1994 и след 2008г. досега. Разположен е в южната част на остров Св. Иван, на площ от 0.5 хектара, обърнат към Созопол. На същото място още от VII век пр. Хр. е имало тракийско светилище, а в периода IV-III век пр. Хр. –  храм от елинистическата епоха, най-вероятно посветен на бог Аполон. През IV век сл. Хр. е построен първият християнски храм на острова – трикорабна базилика, от която е запазен олтарът. През V – VI век, църквата е преустроена и разширане, а около нея е изграден голям за времето си манастирски компекс, просъществувал чак до XVII век. През Средновековието (след XIII век), манастирът е основно обновен и вече е със статут на патриаршески и е имал специални привилегии.  Тогава северно от раннохристиянската базилика е построена триконхална църква, която служи за главен храм на манастира и от която днес има запазени останки на височина над 3 метра.

  • Остров св. Иван - манастир

През 1629 г. турците организират поход срещу остров Св. Иван и унищожават манастира поради това, че той е служел като база на пирати-казаци, които го използват за убежище и от тук провеждат набези по брега на Черно море. Монасите се преместват в манастира на остров Халки близо до Константинопол, като пренасят там голяма част от манастирската библиотека.

  • Манастир св. Йоан Предтеча на остров св. Иван

Това, което направи остров Св. Иван световноизвестен през 2010 г. беше откритият от екипа на проф Казимир Попконстантинов мраморен реликварий, съдържащ мощи на светец. Мощите бяха намерени под олтара на раннохристиянската базилика (днес тя има защитен покрив).

Мощите на св. Йоан Кръстител

От надписа на реликвария стана ясно, че те са пренесени на острова от човек на име Тома на 24-ти юни – Рождество на св. Йоан Кръстител. Каменната кутия с мощите е датирана от IV-V век. Самите мощи от св. Йоан са зъб, част от лицева кост, част от фаланга на ръката, част от лъчева кост и ребро. Надписът на кутията и проведеният подробен антропологичен анализ доказват, че са автентични. В момента мощите са изложени за поклонение в църквата „Св. Георги“ в Созопол.

Ако не броим един човек, който видяхме на другия край на острова, ние бяхме единствените посетители тогава. Леко неприятно впечатление ни направиха боклуците на острова – някои хора не се спират да замърсяват дори и когато посещават свят остров като Св. Иван. Необходима е и още работа по социализирането на самите останки на манастира за посещение – все още не са напълно проучени и приспособени за нормално посещение. Разбира се, това са дребни неща, които не биха Ви попречили да се насладите на острова и да се докоснете до хилядолетната история на остров Св. Иван.

А ако обичате легенди за пирати или просто искате да посетите още един черноморски остров – прочетете повече за остров Св. Анастасия и нашето посещение там.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)