Скалната църква при с. Михалич - мистичност от Средновековието - По пътеките на България

Скалната църква при с. Михалич – мистичност от Средновековието

Скалната църква при с. Михалич е впечатляваща средновековна забележителност, която поради отдалечеността си е сравнително неизвестна и малко посещавана. Църквата при Михалич е датирана от X век и най-вероятно е изградена от монаси – отшелници.

Тук можете да видите точните координати на отбивката, където можете да оставите колата си. Продължавате пеша наляво по ясно различим черен път и скоро ще видите още една табелка – след нея започва кратко слизане до входа на самата църква. От отбивката до самата църква ще Ви отнеме около 5 минути пеша. Добре е да знаете, че асфалтовият път до с. Михалич е в доста лошо състояние.

  • Михалич скална църква

Самата църква е издълбана в скала, а до нея се стига след слизане по стъпала, оформени в скалата. Преди тях се преминава през вход – арка, която видимо е дооформена и доизградена в наши дни.

Михалич скална църква

Михалич скална църква

Преди стъпалата, над самия вход на скалната църква, скалата е оформена във вид на колони.

Михалич скална църква

Вътрешното пространство на църквата при с. Михалич е оформено така че да наподобява изградена постройка – има формата на кръст, а в средата има издълбан купол. Стените на църквата са грубо оформени, а конхите (полукръглите оформени пространства) са с размери 4 х 4 метра.

Михалич скална църква

Можета да комбинирате посещението на църквата при с. Михалич с други интересни забележителности в района – скалната църква и крепост Букелон до с. Маточина, както и тракийската гробница и крепост в с. Мезек.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)