Средновековният некропол и скалните гробници край Калугерица - По пътеките на България

Средновековният некропол и скалните гробници край Калугерица

Интересни и непознати средновековни находки се намират в и близо до Калугерица – квартал на гр. Каспичан (област Шумен), само на около 3км. от мистичната Мадара. В началото на Калугерица има средновековен некропол, състоящ се от няколко големи каменни кръста, както и десетки каменни плочи, по част от които има издълбани надписи и символи. Малко над Калугерица пък се намира изкопана в скалите гробница, за която има теория, че там е бил погребан княз Борис I, както и две по-малки скални гробници. Разбрахме за страхотните находки в началото на 2020 г. от публикация във Фейсбук, набързо проучихме къде се намират точно, и в края на месец февруари се отправихме към Калугерица по обичайния начин – с влак от Варна. В случай, че сте с кола – натиснете тук, за да видите точните координати на средновековния некропол. А ако решите да сте с влак – слизате на ЖП спирка Калугерица (следващата след Каспичан посока София). Минавате зад изоставената сграда на гарата и след леко изкачване, се насочвате нагоре и надясно към съвременните гробища на Калугерица:

Средновековен некропол Калугерица

Средновековният некропол се намира на 50 метра от гробищата. Състои се от десетина добре оформени големи каменни кръста и десетки по-малки надгробни плочи. Некрополът е датиран от периода XIII – XVI век. Три от големите каменни кръстове в момента не са на оригиналното си място, а са на различни места – на гроба на археолога Карел Шкорпил в Плиска, до музея в подножието на Мадарския конник и в комплекса „Създатели на българската държава“ над Шумен.

  • Средновековен некропол Калугерица

В скалите над селото – в местността „Кирека“, се намират 3 скални гробници – една голяма, издълбана и оформена в скалите, с 2 гроба вътре в нея, както и две по-малки. За да стигнете до тях – първо отивате до бившия пионерски лагер над Калугерица – до него има асфалтов път. Натиснете тук, да да видите точното му местоположение. По средата на лагера – между 2 от постройките вдясно, има жълти табели, сочещи началото на пътека сред гората.

Пътят към гробницата Кирека от пионерския лагер

Поемайки по пътеката, след кратко изкачване тя ще Ви заведе до разклон – надясно е голямата скална гробница в местността „Кирека“, има табели, а наляво е малката скална гробница и 2 скални феномена.

Голяма скална гробница Кирека над Калугерица

В случай, че сте без кола – трябва да преминете през целия кв. „Калугерица“ – в посока скалите. След края на къщите, има няколко черни пътища и започват лозя.

Лозята над Калугерица

Минавате през тях, все в посока скалите, и вляво ще се появят няколко бараки – можете да минете през тях и ще излезете на асфалтовия път преди пионерския лагер. Нас обаче при бараките ни чакаше леко агресивно куче, поради което се върнахме леко назад, за да заобиколим преди бараките, където пак излязохме на асфалтовия път. След това се продължава по него и се хваща дясната отбивка към пионерския лагер.

Както казахме, след кратко изкачване се стига до голямата гробница в местността Кирека. Големината ѝ (3.4 х 2.8 метра) и добре оформеният вход подсказват, че в нея е била погребана важна личност. Има теория, че там е погребан княз Борис I, но няма сигурни доказателства за това. До входа си личи издълбан в скалите кръст, почти заличен от времето. Гробницата е датирана от IX – X век.

Голяма скална гробница Кирека над Калугерица Скална гробница в местността Кирека над Калугерица Скална гробница в местността Кирека над Калугерица

На няколко метра от нея, в скалите има издълбан правоъгълен гроб, като жлебовете в скалите предполагат, че в миналото гробът е бил затворен с плоча.

Скален гроб Калугерица

Като се върнете от голямата скална гробница по пътеката, на разклона има табели за още една скална гробница и 2 скални феномена – Подводницата и Катера.

Подводницата край Калугерица Катера над Калугерица

Малката скална гробница представлява изсечен в скалата гроб на височина от около 1 метър.

Малка скална гробница в Кирека

На метри от малката гробница се намира скалата с формата на катер, а малко преди тях – Подводницата. След като ги разгледате и се върнете назад по пътеката, вляво ще видите жълта табела, сочеща към път през скалите – това е римският път, минаващ по скалите по изсечени стъпала, изкачващ се до платото и стигащ до Мадарската крепост.

Римски път над Калугерица

България е пълна с малко популярни исторически находки като средновековния некропол в Калугерица и грбниците в местността Кирека и се надяваме да откриваме все повече такива забележителности и да ги популяризираме. Близостта на Калугерица до Мадара – на около 3 км., Ви позволява да ги съчетаете в един ден за посещение.

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)