Крепост Абритус - спомен за римски легиони и битки - По пътеките на България

Крепост Абритус – спомен за римски легиони и битки

Крепост Абритус край Разград е мястото, където можете да се пренесете в епохата на Римската империя и Средновековието. Крепост Абритус се намира в югоизточните покрайнини на Разград – на пътя Русе – Варна. Абритус е част от 100-те национални туристически обекта и е прекрасно реставриран и експониран, като работата по проучването все още не е приключила. За съжаление, голяма част от крепостта е унижощена заедно с безценни находки, когато през 50-е години на миналия век започва строителството на завода за антибиотици…Все пак, в момента там можете да видите достатъчно от античния град, за да придобиете представа за мащабите на града.

Северната порта на Абритус
Северната порта на Абритус

Абритус възниква в края на I век като военен лагер върху останките на тракийско селище. Разположен е на важен кръстопът – оттук са минавали пътищата между римските градове Сексагина Приста (Русе)- Марцианопол (Девня) – Одесос (Варна) и Сексагинта Приста – Никополис ад Иструм (близо до В. Търново). Постепенно селището се разраства и става един от най-големите градове в провинция Долна Мизия. През 251г. на около 10-15 километра от града се е състояла битка между римляните и готите, която завършва със смъртта на римския император Деций Траян и синът му Херений Етруск. През IV започва мащабно строителство и са изградени 35 кули с различна форма, 4 порти и 12-метрови крепостни стени.

Крепостна стена на крепост Абритус

През Късната античност – V – VI век става важен християнски център, преди да бъде унищожен от аварите през 586г. По времето на Първата българска държава – в края на IX век, градът e възстановен, но с далеч по-малки мащаби отпреди. При нашествието на киеския княз Светослав през 968-971г., Абритус е разрушен. След оттеглянето на Светослав, византийският император Йоан Цимисхий изгражда християнски комплекс. В средата на XI век, като България вече е под византийска власт, градът е опостушен от печенегите и повече не се правят опити за възстановяването му.
Задължително посетете двата музея на Абритус. В археологическия музей ще видите експонирани различни находки – оръжия и предмети от бита, намерени при разкопките и проучванията на Абритус. На територията на града е намерено най-голямото златно съкровище в България от 835 монети, което поради опит за кражба не е тук, но има негови снимки.

Музей Абритус
Вторият музей е може би единственият по рода си в България – това е Интерактивен музей Абритус. В него по много умел начин е представен животът в цялата Римска империя. Музеят ще е най-интересен не само на малките, но и на непорасналите деца (като нас) 😀

  • Интерактивен музей "Абритус"

В южната част на крепостта се намират останките от жилището на висш магистрат. Жилището е било използвано до самия края на античния Абритус в края на VI век. В близост до него са възстановени и други жилищни и стопански постройки.

  • Абритус - сгради

До входа на Археологическия музей, на открито са експонирани десетки епиграфски паметници – колони с надписи и надгробни плочи, някои от тях с барелефи на лицаи надписи на латински.

  • Надгробни плочи в Абритус

Ако живеете в Източна България или пътувате натам – задължително посетете Абритус! Друго подобно място, където можете да се разходите сред множество римски останки, е град Хисаря.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)