Трънското ждрело и Скален параклис "Света Петка" - По пътеките на България

Трънското ждрело и Скален параклис „Света Петка“

„Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!… Господааа! Гледайте бе, гледайте хубости, гледайте чудеса… „

Алеко Константинов

Трънското ждрело,  известно също и като Ждрелото на река Ерма, е едно много красиво кътче от България, което поради отдалечеността си от голяма част от България, е по-слабо известно от други ждрела като Буйновското и Триградското в Родопите. Трънското ждрело е с по-малка дължина от тях, но също толкова красиво. Най-посещаваната му част се намира на около 3 км. от гр. Трън.


До самия гр. Трън се стига най-бързо през Перник и Брезник. Другият вариант е по пътя за Калотина – до Драгоман и после се отбивате, но след Драгоман, пътят е в планината и бавен. Вторият вариант можете да изберете, ако по пътя към Трънското ждрело решите да посетите и Драгоманското блато. За да стигнете до самото ждрело – трябва да преминете през целия гр. Трън и на около 3 километра след града ще стигнете до голям паркинг, където можете да оставите колата си. Оттам продължавате покрай новоизградени беседки и следвате табелите – няма къде да се изгубите, до самото ждрело имате около 10-15 минути път по пътеката.

Трънското ждрело

Добре е да сте с обувки с грайфер, защото на 2 места има кратки, но стръмни спускане и изкачване – преди и след дървения мост, минаващ над реката. От мостчето можете да снимате буйната вода, преминаваща през скалите, а ако искате – можете и да слезете покрай самата река, като се движите по скалите. След дървеното мостче има кратко изкачване, водещо до прокопан от военните в скалите тунел. След тунела отново има пътека вляво, слизаща до реката. Ако последвата екопътеката, ще се изкачите и на скалите над реката.

  • Трънското ждрело

Цялото разглеждане и наслаждаване на ждрелото ще Ви отнеме поне 1 – 1.5 часа в случай, че не продължите по екопътеката след тунела. Трънското ждрело е част от 100-те национални туристически обекта, а печат за него можете да получите малко преди паркинга – има табела на една сергия със сувенири.

В самия град Трън също има какво да се види. В самия център на града се намира паметник на трънски майстор-строител, а на метри от него е и Паметникът на загиналите в боя при Трън – победоносно сражение за България в първите дни на Сръбско-българската война. На близката сграда има и плочи с имената на загиналите трънчани във Войните за национално обединение. Наблизо се намира църквата „Св. Никола“ от 1856г., която за съжаление беше затворена в неделния ден.

  • Град Трън

В края на гр. Трън се намира Скален параклис „Света Петка“. Намира се в малка пещера на скално възвишение. Пещерата е била обитавана още от древни времена, а легенда гласи, че Света Петка Българска се е скрила там по време на османското нашествие. Тя си опекла питка, но турците я открили. За щастие тя видяла, че димът излиза през малък отвор и избягала оттам. Когато преследвачите посегнали към питката, тя е вкаменила. В пещерата има отпечатъци, наподобяващи длан и ръка. От тавана ѝ капе вода, която се смята, че е лековита. Можете да се качите и на върха на възвишението, където е пещерата, където има голям кръст и изглед към гр. Трън. В близост до скалния параклис се намира църквата „Света Петка“ от 1853г. Тя е изградена върху останките на параклиса „Св. Тарапонтий“. На хълма от другата страна на реката също има малък параклис – „Света Троица“.

  • Скален параклис "Света Петка" в Трън

В района около град Трън има още много забележителности, но тях ги оставихме за друг път. Районът около Трън предлага чудесни условия за планински преходи, а в околните села има любопитни музеи като Музей на бусинската керамика и Музей на киселото мляко в с. Студен извор. Съвсем близо до града се намират старинният Трънски манастир „Св. Архангел Михаил” и Велиновски манастир „Св. Богородица“. Наблизо е и друго ждрело – Ябланишкото.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)