Красивите възрожденски къщи на Търговище и 13 от забележителностите на града - По пътеките на България

Красивите възрожденски къщи на Търговище и 13 от забележителностите на града

Минавали сме десетки, дори стотици пъти покрай гр. Търговище, докато пътуваме с влак или с кола, но не бяхме разглеждали самия град. Оказа се, че в Търговище има много красиви и внушителни възрожденски къщи в кв. „Вароша“, съпоставими по красота със Стария град в Пловдив. Забележителни са и няколко от сградите на централния площад на града. В следващата статия можете да видите 13 от забележителностите в Търговище, които посетихме за няколко часа в един облачен и леко дъждовен майски ден.

1. Централният площад и сградата на банка ДСК

Красивата зелена сграда с часовникова кула на върха е построена през 30-те години на XX век като Популярна банка. През 1936г. на покрива на сградата е монтиран часовник с 3 циферблата. В момента в сградата се помещава банка ДСК. Намира се на централния площад на Търговище, пред красив фонтан, и е една от емблематичните сгради за града.

Сградата на банка ДСК в Търговище

2. Сградата на Българска земеделска и кооперативна банка

Намира се на метри от централния площад на Търговище. Сградата е построена през 1915г. и е богато окрасена с неокласически елементи. В нея се е помещавала Българска земеделска и кооперативна банка. За съжаление, в момента е в много лошо състояние.

Сградата на земеделската банка в Търговище

3. Славейковото училище

Един от символите на гр. Търговище е построеното през 1863г. училище, известно като Славейковото училище. Както много други градове и села по време на Възраждането, жителите на Търговище положили усилия и средства, за да осигурят на децата си добро образование и построили училище с името „Св. Седмочисленици“. Във вътрешното оформление участвал Петко Р. Славейков, който бил и главен учител за кратко. Поради това, училището станало известно като Славейковото училище. Красивата сграда на училищете помещава експозиции на Регионален исторически музей Търговище. На първия етаж на училището има временни експозиции. На втория е пресъздадена класна стая от Възраждането, можете да видите и етнографска експозиция, а в една от залите можете да си сложите войнишка каска и да се снимате с пушка или картечница!

Славейковото училище в Търговище

4. Свещаровата къща

Намира се срещу Славейковото училище и е построена през 1866г. В нея са родени видни за Търговище обществени личности.

Свещаровата къща в Търговище

5. Захариевата къща

Също се намира на метри от Славейковото училище. В Захариевата къща се помещава администрацията на Регионален исторически музей Търговище. Представлява голяма двуетажна симетрична къща. Била е дом на търговския род Захариеви. В нея е живял и ген. Захари Захариев.

Захариевата къща в Търговище

6. Хаджиангеловата къща

Хаджиангеловата къща е построена през 1863г. от тревненски майстори. Намира се на ул. „Георги С. Раковски“, близо до останалите възрожденски къщи. В къщата се помещава Етнографска експозиция.

Хаджиангеловата къща в Търговище

7. Паметник на Никола Симов – Курото

Революционерът Никола Симов – Курото – знаменосецът на Ботевата чета, e роден в Търговище през 1845г. Негов паметник се намира на ъгъла на улиците „Трети март“ и „Георги С. Раковски“, близо до Славейковото училище и Свещаровата къща. Захарий Стоянов пише за него:

„Куруто Симолу е родом от Ески Джумая. С нищо особено не се отличава байрактарят на Ботйова освен с това, че като бил рая още в родния си град, по двадесет пъти в годината влизал в затвор все за едно и също: че пукал глави на турските чапкъни и немилостиво се биел с тях, без да прави разлика, че е позорен рая.“

Паметник на Никола Симов в Търговище

8. Археологическа експозиция в училище „Хаджи Руси“

Сградата на училище „Хаджи Руси“ е от 1907г. и в него се помещава Археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Търговище. В 7 зали са представени находките и историята на Търговище и околните селища. Можете да видите и Кралевското златно съкровище.

Училище Хаджи Руси в Търговище

9. Църква „Успение Богородично“

Църквата е построена в периода 1847 – 1851г. В архитектурен план е трикорабна псевдобазилика. През 1947г. е пострадала сериозно при пожар, но е възстановена във вида, в който е и днес. Първоначално, камбанарията ѝ е била до нея, но в началото на XX век е достроена кулата.

Църква Успение Богородично в Търговище

10. Родната къща на Никола Симов – Курото

Възстановената родна къща на знаменосеца на четата на Христо Ботев – Никола Симов, се намира съвсем близо до църквата „Успение Богородично“, но беше затворена при нашето посещение. Все пак я снимахме зад оградата. Ако искате да я посещавате – минете първо през Захариевата къща, за да уговорите екскурзовод, който да я отключи.

Родната къща на Никола Симов в Търговище

11. Къщата на Съюза на архитектите

Намира се на ул.”Екзарх Йосиф” № 13 – улицата, започваща от църквата „Успение Богородично“. Откъм улицата не впечатлява, но ако е изключително красива откъм двора. В момента в нея се помещава ресторант, но той беше затворен при посещението ни и не успяхме да я снимаме отвътре.

Къщата на съюза на архитектите в Търговище

12. Църква „Св. Иван Рилски“

Разположена е  в малък парк и е строена в периода 1912-1936г. По архитектурен план е еднокорабна базилика. Впечатли ни с изключителните стенописи, дело на проф. Никола Кожухаров. Църквата се намира на ул. „Цар Симеон“.

Църква Св. Иван Рилски в Търговище

13. Сахат джамия

Джамията се намира на около 100-200 метра от църквата „Св. Иван Рилски“. Сградата е от 1722г. В миналото, до нея е имало часовникова кула, поради която джамията е с това име. Вътрешната ѝ декорация е изключително красива. Намира се на ул. „Уилям Гладстон“ 4А.

Сахат джамия в Търговище

Ами…следващият път, когато минавате покрай Търговище на път към Варна или към София, отделете няколко часа , за да посетите града – заслужава си!

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)