Крепост "Палматис" край с. Оногур и голямата ѝ базилика - По пътеките на България

Крепост „Палматис“ край с. Оногур и голямата ѝ базилика

В края на добруджанското село Оногур се намират останките на крепостта „Палматис“. Останките ѝ все още се проучават от археолозите, но крепост „Палматис“ пази уникална находка – базилика от VI век с огромни размери – 58 х 29 метра. Базиликата е единствена по рода си поради огромния си синтрон (мястото, където е бил епископския трон) с височина между 2.70 – 3 метра. Изключително красива е била олтарната маса, украсена с колони в йонийски стил.  Базиликата е датирана от средата на VI век – управлението на император Юстиниан Велики. Наличието на храм с такъв мащаб и множеството бойни кули на крепостта отхвърлят вероятността Палматис да е била само пътна станция – със сигурност е била важна крепост с голямата си площ от 225 декара.

  • Крепост Палматис

Съвсем наблизо до крепостта се намират множество скални манастири, датирани от V-VI век – тях посетихме предишния ден. Палматис възниква на мястото на по-ранно тракийско селище и заема стратегическо местооложение – на границата между провинциите Втора Мизия и Малка Скития и близо до важния път между градовете Дуросторум (Силистра) и Марцианопол (Девня). Крепостта е превзета в края на VI-началото на VII век. Временно е изоставенa и по-късно, когато влиза в българската държава, отново е използвана.

Видео от крепост „Палматис“

В следващото видео можете да видите как изглежда днес базиликата на крепост „Палматис“:

Частта от базиликата със синтрона беше покрита с найлони и не успяхме да я снимаме, но ще Ви покажем снимка как изглежда:

Крепост Палматис - синтрон
снимка: www.desant.net
error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)