Скален манастир "Св. Георги" край село Петров дол - По пътеките на България

Скален манастир „Св. Георги“ край село Петров дол

Скалните манастири в района на Провадия са десетки, а скален манастир „Св. Георги“ до село Петров дол е сред най-интересните от тях. Посетихме го в един майски ден, малко след като преди това бяхме до друг скален манастир в района (Кара пещера). Пътят до него, по който минахме, не е маркиран и няма табели, затова ще се постараем да опишем подробно как се стига до скален манастир „Св. Георги“. Доколкото разбрахме, може да се достигне и от центъра на селото по друга пътека, но не сме минавали по този маршрут и затова ще опишем ние как стигнахме до скален манастир „Св. Георги.“

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Подобно на други скални манастири в района, той е датиран в периода от XII-XIV век. Намира се на около 7 метра над земята и до него се стига по стълби. Това, което можете да видите днес от манастира, е костницата, където има поставени икони.

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Вляво от входа на костницата има надпис на гръцки език от по-късен период – XVIII-XIX век, който преди няколко години е почнал да се руши и затова в момента е укрепен с цимент. Именно от този надпис, в който се споменава името на Св. Георги, става ясно и името на скалния манастир.

Надпис в скален манастир "Св. Георги"

В миналото е имало и дървена църква в подножиeто на скалата, която не е оцеляла до наши дни. Вътре в помещението, където е костницата, има следи от дупки, където е имало дървени греди в миналото. За разлика от други скални манастири, които са изоставени още през Късното Средновековие, скален манастир „Св. Георги“ се е ползвал чак до XIX век.

Как се стига до скален манастир „Св. Георги“

Изходната точка за достигане на скален манастир „Св. Георги“ е село Петров дол – то се намира само на 4 км. от Автомагистрала „Хемус“ и на същото разстояние от град Провадия. След като стигнете селото, трябва да отидете до югоизточния му край – вижте координатите на точното място, откъдето трябва да напуснете селото пеша в посока манастира.

Поема се по поляна извън селото, като се следва едвам забележима пътека. Там нас ни чакаха тези две сладурани 😀

Петров дол - кози

Това е маршрутът от излизане от селото – с жълтите стрелки е посоката на движение до навлизането в гората. Пътеката я има в приложението Orux maps, но не съвпада напълно и затова леко се лутахме, докато намерим правилната посока.

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

След излизане от селото и последните вкъщи, които Ви се падат вдясно, пътеката се изкачва над селото леко вдясно, откъдето се вижда и Петров долу вдясно от Вас:

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

След това пътеката прави плавен ляв завой и навлиза сред растителност, след това и сред гората.

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Пътеката излиза на поляна, където за радост срещнахме овчар, който ни упъти към вярната пътека за скалния манастир „Св. Георги“. В края на поляната направо се виждат 2 пътечки – едната е леко вдясно и се спуска – НЕ трябва да хващате нея, а тази, която е вляво от нея.

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Тя продължава в гората и трябва да се оглеждате надясно, след като поемете по нея – за да не изпуснете отбивката и спускането за самия манастир „Св. Георги“- от пътеката той изглежда по този начин в далечината, а в подножието на манастира има чешма и пейки с маси за отдих.

Скален манастир Св. Георги село Петров Дол

Посещението на мансатир „Св. Георги“ можете да съчетаете и с посещение на интересния скален манастир „Кара пещера“, известен и като „40-те одаи“. За него трябва да отидете до съседното село Староселец – в тази статия сме описали подробно как се стига до Кара пещера. На картата видяхме, че има пътека, която е по-пряка и свързва „Св. Георги“ с пътеката към Кара пещера, но не сме минавали по нея, за да знаем дали е проходима. Можете да съчетаете посещението си в района и с град Провадия и скален манастир Шашкъните.

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)